Αυτόνομη Παρέμβαση Βήμα Διαλόγου

Συζήτηση πάνω στα εργασιακά ζητήματα

  • Kατηγορίες

  • Αρχείο

Νικολάου Κώστα: διαφορετικές απόψεις για τις εργασιακές σχέσεις

Posted by dialogosap στο 13 Νοεμβρίου, 2008

διαφορετικές απόψεις
για τις εργασιακές σχέσεις

Στο κεφάλαιο Γ΄,  Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, αναφέρονται τα εξής:

“…………………… Έχει δημιουργηθεί μια πόλωση μεταξύ της προστατευμένης και επισφαλούς εργασίας με ενίσχυση της δεύτερης, στην οποία εντάσσονται όλο και περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι, γυναίκες αλλά και εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας με συνέπεια να δημιουργείται μια εκτεταμένη ζώνη επισφάλειας και ένα νέο στρώμα περιορισμένων δικαιωμάτων από τη νέα γενιά. Οι ελαστικές μορφές εργασίας είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες στη χώρα μας, με μεγάλα ποσοστά της μαύρης εργασίας, ενώ υπάρχει διεύρυνση όλων των άλλων μορφών ελαστικής απασχόλησης που εκτείνονται και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.  …………..”

Οι όροι που χρησιμοποιούνται στο κείμενο αυτό, δεν απεικονίζουν την Ελληνική πραγματικότητα και αφορούν άλλες χώρες, όπου οι προστασία για τους εργαζόμενους διαφέρει από τη δική μας χώρα.

Α)  ΑΣΦΑΛΕΙΣ & ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ:

Η πόλωση που αναφέρουν οι θέσεις, μεταξύ   προστατευμένης και επισφαλούς εργασίας, αφορά μια μερίδα εργαζομένων ( ΔΗΜΟΣΙΟ – ΔΕΚΟ) και δεν αφορά το σύνολο των εργαζομένων ( ΙΔ. ΤΟΜΕΑ) που ήδη βρίσκεται στην επισφάλεια, κατά συνέπεια η γενίκευση του όρου αυτού ως πρόβλημα όλων των εργαζομένων, εγκυμονεί σοβαρούς  κινδύνους να μεταφερθεί το πεδίο αντιπαράθεσης, μεταξύ εργαζομένων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς και των εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα.

Ασφαλείς εργασία:
Σύμφωνα με τον όρο ασφάλεια, ασφαλείς εργασία θεωρείται αυτή που η λήξη των συμβάσεων εργασίας, δεν εξαρτάται από το διευθυντικό δικαίωμα. Τέτοιες συναντάμε μόνο στους Δημοσίους Υπαλλήλους, στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ (όχι όλες), των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και άλλων υπηρεσιών που δεν υπάρχει εργοδοτική σχέση.

Επισφαλείς εργασία:
Σύμφωνα με τον όρο αυτό, όλοι όσοι εργάζονται στον Ιδιωτικό Τομέα και με οποιαδήποτε σύμβαση εργασίας,  δηλαδή 2.000.000 εργαζόμενοι, η εργασιακή τους σχέση είναι επισφαλείς, αφού η σύμβασή τους λύεται οποτεδήποτε και ελεύθερα από τον εργοδότη.

Επιπλέον,  λόγο απουσίας του κράτους αλλά και συνδικάτων, οι εργαζόμενοι αυτοί  στερούνται και βασικά δικαιώματα  της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων.

Συνεπώς, ο όρος ασφάλεια και επισφάλεια είναι αδόκιμος και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γενικεύεται.

Η πόλωση δεν βρίσκεται μεταξύ προστατευμένης και  επισφαλούς εργασίας όπως γράφεται στις θέσεις. Η πόλωση βρίσκεται μεταξύ της πλήρους & σταθερής εργασίας από την μια, (προστατευμένης και μη)  και των ελαστικών & παράνομων μορφών απασχόλησης από την άλλη, που σαν χιονοστιβάδα αναπτύσσονται τόσο στο Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο Τομέα.

Β)  ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Στις θέσεις εξομοιώνονται οι παράνομες εργασίες και  προσομοιάζονται με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης,  αφού καραμπινάτες παρανομίες όπως η μαύρη εργασία  εντάσσεται στις  ελαστικές μορφές!!!

Όταν γίνεται λόγος για ελαστικές μορφές απασχόλησης, εννοείται αυτές που είναι θεσμοθετημένες και προβλέπονται από κάποιο νόμο και οι οποίες είναι οι εξής:

α) ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, είναι η εργασία που υπολείπεται της πλήρους απασχόλησης, είτε σε ώρες ή σε ημέρες και αποτελεί το  6%  του συνόλου των εργαζομένων.

β) ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, είναι οι συμβάσεις  ορισμένου χρόνου που έχουν ημερομηνία λήξεις, οι συμβάσεις έργου που λήγουν με την ολοκλήρωση του έργου, οι εποχικοί ανάλογα με την εποχικότητα της επιχείρησης και οι οποίες συνολικά αποτελούν το  12-15% του συνόλου των εργαζομένων.

γ) ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ- ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ, ο νόμος αυτός παρακάμπτεται και οι δανειζόμενες επιχειρήσεις παρουσιάζονται πλέον ως εργολάβοι γιατί σύμφωνα με το νόμο αυτό, οι δανειζόμενοι θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους εργαζόμενους του έμμεσου εργοδότη.

Δ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, συνολικά 2-3% απασχολούνται σε διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Συμφωνίας που γίνονται γραφτές ή προφορικές, από την πλευρά του εργοδότη και που δεν υπάγονται στη νομοθεσία, αυτές είναι άκυρες ή κοινώς παράνομες ακόμα από τη γέννησή τους. Οι εργαζόμενοι αυτοίθα πρέπει να διεκδικούν τα νόμιμα και συλλογικά δικαιώματά τους.

Συνεπώς, η ένταξη της  παράνομης απασχόλησης  στις ελαστικές μορφές, εκτός του ότι είναι λάθος, είναι και πολύ επικίνδυνο εάν αυτό υιοθετηθεί.
Θα σημάνει την πλήρη εγκατάλειψη των εργαζομένων αυτών αλλά και την παραδοχή, ότι είναι αυτοαπασχολούμενοι όπως τους θέλουν οι ψευτοσυμβάσεις.
Είναι άλλο πράγμα η πάλη για την αλλαγή ενός νόμου, όπως η κατάργηση ή ο περιορισμός των ελαστικών μορφών και άλλο η πάλη  για την εφαρμογή των νόμιμων και συλλογικών δικαιωμάτων  στους εργαζόμενους σε παράνομες μορφές.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ:

Είμαστε η μόνη χώρα, τουλάχιστο στη Ευρώπη των 15, που η παρανομία βρίσκεται σε έξαρση  με την  εργοδοτική αυθαιρεσία να οργιάζει όπως:

Α) Σύμφωνα με στοιχεία που δεν αμφισβητούνται, 20-25% των εργαζομένων, απασχολείται σήμερα σε καθεστώς μαύρης εργασίας.

Β) Περίπου 10% των εργαζομένων παρέχουν εξαρτημένη εργασία, ενώ στα χαρτιά παρουσιάζονται ως “ελεύθεροι επαγγελματίες”.

Γ)  Τα νούμερα που παρουσιάζονται στις ελαστικές μορφές, θα ήταν πολύ μικρότερα εάν εφαρμοζόταν οι όροι των συμβάσεων αυτών, αφού παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν χιλιάδες μόνιμοι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου!!  ή  χιλιάδες με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και να απασχολούνται πλήρως!!

Συνεπώς έχει δημιουργηθεί μια εκτεταμένη ζώνη βαρβαρότητας και ένα νέο στρώμα εργαζομένων κατά βάση από τη νέα γενιά, όχι απλά με περιορισμένα δικαιώματα αλλά χωρίς κανένα δικαίωμα.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες  εργαζόμενοι αυτοί, είτε σε αδήλωτη εργασία, είτε με ψεύτο – δελτία παροχής, είτε ως ψεύτο εργολάβοι, ή σε ψεύτο εργολάβους, στερούνται ασφάλισης, άδειών, επιδόματος αδείας, δώρου Χριστουγέννων – Πάσχα, βασικού μισθού, υπερωρίες κ.λ..

Στερούνται συνταγματικά και νομικά δικαιώματα, αφού στην επιχείρηση που παρέχουν την εργασία τους, δεν έχουν δικαιώματα εγγραφής στο σωματείο, συνδικαλιστικής έκφρασης και λόγου.

Είναι αποκλεισμένοι και εγκαταλειμμένοι στο έλεος τις εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Αυτές οι  εργασίες, τουλάχιστο για την αριστερά, δεν μπορεί να θεωρούνται ελαστικές μορφές.

Αθήνα 15/10/2008

Νικολάου Κώστας
Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής
Ομοσπονδίας
ΓΑΛΑΚΤΟΣ- ΤΡΟΦΙΜΩΝ –ΠΟΤΩΝ

Sorry, the comment form is closed at this time.